Onze beste wensen voor 2021!

Geplaatst door KFW Categorie: KFW Nieuws
2020, wat een jaar!
 
Het jaar begon mooi. We hadden in januari nog een doel. In maart zouden we meedoen aan het Vlamo Open Fanfarekampioenschap (kortweg VLOF). De agenda van de fanfare stond vol met repetities. Repeteren en nog eens repeteren voor die wedstrijd, want we gingen natuurlijk ook om te winnen. We zagen elkaar wekelijks, de band tussen muzikanten wordt altijd net iets hechter in de aanloop van zo’n wedstrijd.
 
Maar dan plots… niets meer. Enkele dagen voor die wedstrijd, waar we zo hard voor gewerkt hadden, kregen we de boodschap dat de wedstrijd niet doorging. We moesten allemaal “in ons kot” blijven. Geen wedstrijd, geen repetities, geen gezellige pintjes en babbels na de repetitie… niets.
Onze agenda werd plotsklaps helemaal leeg. Ons Velinx Concert, dat op dat moment nog heel veraf leek, moesten we al noodgedwongen annuleren. De maandelijkse papierophalingen werden ook geannuleerd. We mochten niks meer organiseren en hadden bijgevolg ook geen inkomsten meer. Wel nog uitgaven, want die bleven natuurlijk wel gewoon doorlopen.
 
Het werd letterlijk heel stil in Riemst, de muzikaalste gemeente van Vlaanderen.
 
Fysiek mochten we niet meer samenkomen, maar dankzij de huidige technologieën konden we dat wel nog digitaal doen. Er werd een heuse quiz op poten gezet waar we nog allemaal met een glimlach aan terugdenken. Deze website werd in een nieuw jasje gestoken. Alsook hebben we een nummer opgenomen vanuit ons kot, wat nu zo’n beetje ons lijflied is geworden: Yellow van Coldplay (https://youtu.be/T_8lP6lPqn0).
 
Het zag er even terug goed uit. Het aantal besmettingen daalde, het leven kwam weer wat op gang. Blij waren we toen we ook het nieuws kregen dat we terug mochten repeteren, weliswaar onder strenge voorwaarden. We moesten ver genoeg van elkaar zitten, alles regelmatig ontsmetten, u kent dat ondertussen wel…
 
We mochten weer muziek maken. Maar… dat was het dan ook. Voor een muziekvereniging is het heel belangrijk om ook een doel voor ogen te hebben. Iets om naartoe te werken. Een concert, een wedstrijd, … En dat hadden we nog altijd niet. De groepsgeest heeft eronder geleden en doet dat eigenlijk nog steeds. Voor een muzikant is repeteren zonder doel hetzelfde als een voetballer die traint voor een belangrijke voetbalmatch die er niet is. Maar toch, blij waren we dat we terug muziek mochten maken, een babbeltje slaan en een pintje drinken… op voldoende afstand van elkaar en met de nodige maatregelen.
 
Dat ons 25ste Velinx Concert niet door kon gaan in zijn “normale” vorm, was ons al snel duidelijk. We besloten dan maar om het over een andere boeg te gooien. Een digitaal concert via livestream. De plannen waren gemaakt, de contacten waren gelegd en de stukken werden gerepeteerd. Maar voor we goed en wel vertrokken waren, vielen ook deze plannen in het water. Blij waren we dat enkele andere muziekverenigingen dit wel hebben klaargekregen voor die tweede golf. Zo klonk er toch nog wat muziek in het stille Riemst.
 
En toen kwam de tweede golf. Opnieuw zaten we thuis met onze instrumenten terug in de kist. Terug naar af. De muzikale bubbel spatte weer eens uit elkaar. Het werd weer leeg en stil in onze zaal op vrijdagavond.
 
2020, het had een feestelijk jaar moeten zijn voor ons. Ons 25ste Velinx Concert en bovendien hadden we ook grote plannen voor ons 125-jarig bestaan dat we een jaar lang zouden vieren.
 
We kijken hoopvol uit naar het nieuwe jaar. Hopelijk mag ons muzikale hart binnen de fanfare weer sneller gaan kloppen. Dat we terug doelen voor ogen mogen hebben en dat er weer muziek klinkt in de muzikaalste gemeente van Vlaanderen.
 
Wij wensen jullie allemaal prettige eindejaarsfeesten en een goede gezondheid voor het nieuwe jaar toe.
 
En als je op oudejaarsnacht niet naar het vuurwerk kan kijken, kijk dan gewoon naar die mooie sterrenhemel en denk aan de woorden van Chris Martin van Coldplay:
 
“Look at the stars
Look how they shine for you
And everything you do
Yeah, they were all yellow”
 
Tot in 2021!