Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen
Menu

Muziek

Highlights WMC Kerkrade 2017: Earthrise – Nigel Clarke

Loading tracks...

Earthrise – Nigel Clarke

Earthrise is de naam van een van de meest iconische foto’s uit de geschiedenis. Het originele NASA-beeld, genummerd AS 8-14-23 83, was een van een serie foto’s die William Anders en de Apollo 8-bemanning op 24 december 1968 maakten tijdens de eerste bemande missie naar de maan. Astronaut Michael Collins, die later zou deelnemen aan de Apollo 11-missie die voor het eerst op de maan landde en die op de grond werkte als capsule-communicator voor het Apollo 8-team, noemde hun missie ‘ontzagwekkender dan landen op de maan’.

De aanblik van de aarde boven de maan verraste de Apollo 8-bemanning. Het kwam in zicht op de vierde baan toen ze uit de verre kant van de maan kwamen. De opwinding van de bemanningsleden Frank Borman, Bill Anders en James Lovell werd vastgelegd op audio:
Frank Borman: Oh my God! Look at that picture over there! Here’s the Earth coming up. Wow, is that pretty!
Bill Anders: Hey, don’t take that, it’s not scheduled.
Frank Borman: (laughing) You got a color film, Jim?
Bill Anders:Hand me that roll of color quick, will you
James Lovell: Oh man, that’s great!
Bill Anders: Hurry. Quick
James Lovell: Take several of them! Here, give it to me
Frank Borman: Calm down, Lovell.

James Lovell herinnerde zich na de missie: ‘Er is geen kleur. In het hele universum, waar we ook zijn. Kijk, het enige beetje kleur was terug op aarde. Het was het mooiste wat er in de hele hemel te zien was. Mensen hier beneden beseffen niet wat ze hebben “.

Deze gevoelens weerspiegelden die van de eerste man in de ruimte, Yuri Alexeyevich Gagarin, in zijn autobiografie ‘De aarde omcirkelend in het orbitale ruimteschip Ik verwonderde me over de schoonheid van onze planeet. Mensen van de wereld, laten we deze schoonheid beschermen en versterken, niet vernietigen!’ De bemanning was niet geïnstrueerd door NASA om foto’s te maken van de aarde tijdens hun missie, maar van de maan. Het is buitengewoon dat het beroemdste beeld dat tijdens hun missie werd vastgelegd de foto van de aarde was en niet de maan! In 1969 werd de ‘Earthrise’-foto vermeld op een postzegel van de US Postal Service ter herdenking van de prestaties van Apollo 8.

Earthrise is geschreven in één doorgaande beweging maar verdeeld in drie secties.