Sechene Bollaar – Paul Lovatt-Cooper

Dinsdagochtend 23 december 1958. De mergelberg Roosburg stortte in en 18 mensen kwamen om het leven. 11 lichamen werden nooit gevonden. Voor hen is de Roosburg hun laatste rustplaats.

Dankzij een samenwerkingsverbond tussen 9 Vlaamse fanfares uit de superieure afdeling, dat de toepasselijke naam “Fanfarissimo” kreeg, hebben wij de kans gekregen om een uniek werk voor fanfare te laten schrijven dat ook financieel ondersteund wordt vanuit de andere deelnemers. Wij kozen ervoor om een werk te laten schrijven door componist Paul Lovatt-Cooper, een gevestigde waarde in de Britse Brass Band wereld. Hij heeft voor ons een wervelend en energiek werk geschreven.

Inspiratie vond Lovatt-Cooper in de rijke geschiedenis van de Mergelstreek. Het lyrische en opgewekte eerste deel verklankt het dorpsleven van de Romeinse tijd tot nu. De bedrijvigheid in de mergelgrotten en de beruchte volksfeesten komen op de voorgrond.

De vrolijke stemming slaat evenwel plots om in het donkere middendeel dat herinnert aan de vreselijke Roosburgramp op 23 december 1958.  Wrange klanken in de instrumentgroepen leiden in dit deel naar de eeuwige stilte.

Een trompetsignaal kondigt het derde deel aan. De solo vloeit over in een prachtige hymne die uitmondt in een apotheose waarin de rijke fanfarekleuren tot hun volle recht komen. De hymne is een ode aan de slachtoffers, nabestaanden en helden van de Roosburgramp.